Scari: notiuni generale, clasificari


Scari: notiuni generale, clasificari


    Urcatul sau coboratul scarilor reprezinta gesturi instinctive, la care nici nu ne mai gandim atunci cand avem nevoie sa trecem de la un nivel la altul. Fie ele intr-o cladire, fie intr-un spatiu de circulatie publica, acestea asigura circulatia in mod firesc, usurand efortul fizic al oamenilor inca din cele mai vechi timpuri. Sunt esentiale pentru orice constructie, nu doar ca metoda de a intermedia legatura intre doua niveluri, ci si pentru a facilita accesul in interiorul unei caldiri. Dincolo de considerentele functionale, scarile corespund si unor nevoi estetice sau de rezistenta la trafic, ceea ce a dat nastere unui complex de factori structurali, ce variaza de la un spatiu la altul.
Legenda:
1. Casa scarii – peretii care inchid spatiul scarii, daca este cazul.
2. Rampa scarii – element constructiv inclinat, cu sau fara trepte, care face legatura intre plansee sau intre planseu si podest.
3. Podest – element orizontal, care permite intoarcerea rampelor unei scari sau, in cazul rampelor foarte lungi, permite stationarea persoanelor.
4. Parapet, balustrada – element de protectie a persoanelor, care evita riscul de cadere in gol a persoanelor care folosesc scara.
5. Mana curenta – element decorativ si de protectie aflat la partea superioara a unei balustrade sau a unui parapet, cu rol de sprijin pentru cei care circula pe scara.
6. Treapta – element orizontal care permite circulatia pe scara.
7. Contratreapta – element vertical care face legatura intre doua trepte.
8. Ochiul scarii – spatiul cuprins intre doua rampe, spre interior.
9. Vang – grinda laterala sau centrala care permite sustinerea treptelor. Exista cazuri de scari rezolvate cu o grinda de vang sau cu doua.

Din punct de vedere al destinatiei:
Locul in care vor fi folosite scarile determina clasficarea lor in: scari monumentale, scari principale si scari secundare (de serviciu). Scarile monumentale sunt cel mai adesea intalnite in institutii publice, nu doar la exterior, ci si la interior, insa exista posibilitatea folosirii lor si in locuinte rezidentiale. Sunt caracterizate prin aspectul elegant, cu detalii arhitectonice deosebite. Scarile principale se afla la interior si deservesc cladirea, asigurand circulatia intre etaje, in timp ce scarile secundare au o functie utilitara suplimentara, asigurand circulatia persoanelor in caz de necesitate, transportul materialelor, o alta varianta de evacuare in caz de incendiu etc.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Elaborarea Proiectului de curs